December 02 2023 07:17:47
Navigation
· Hem
· Forum
· Gamla forumet
· Välkommen att registrera användarkonto.
· Wankelmotorn
· Bilar/MC med Wankel
· Medlemsbilar
· Tips och trix
· Läsvärt
· Klubbinfo
· English
· Kontakt
· Länkar
· Fotoalbum
· Artiklar
· Bra att veta
· Datorgodis
· Om cookies.
Logga in
Användarnamn

LösenordInte registrerad användare?
Klicka här för att registrera dig.

Förlorat lösenordet?
Begär ett nytt här.
Artiklar rangordning
Artiklar huvudsida » Bra att veta. » Hackis köpguide, RX-7 gen 1.
Hackis köpguide, RX-7 gen 1.
Introduktion
RX-7 generation 1 introducerades på marknaden 1978 och fanns i produktion till och med 1985. Bilen tillverkades i två "serier" benämnda SA22 och FB13 vilket kommer från de första tecknen i chassienummret. För bilar registrerade i Sverige verkar ingen klar skillnad ha uppstått när det gäller chassienummer och årsmodell, troligen på grund av att bilar blivit stående hos enskilda handlare under mer än ett modellår.
Den största, märkbara skillnaden mellan tidiga och sena bilar är att instrumentbrädan ser annorlunda ut på senare bilar samt att de har en annan bultdelning på fälgarna och andra större bromsar. 84-85 års modell har bultdelning 4x114,3 medan de äldre har 4x110. Detta gör att det kan vara besvärligt att hitta eftermarknadsfälgar till de äldre bilarna men det lär gå att lösa med så kallade excenterbultar. Alla bilar som såldes i Europa efter 1984 hade diffbroms samt skivbromsar bak som standard! Bilar före 1982 har dessutom annorlunda bakljus samt stötfångare men dessa är relativt ovanliga i Sverige.
De svensksålda bilarna är alltid utrustade med 12A motorer. Effektuppgifterna varierar mellan ca 100 hk till 115 hk. I USA fanns mellan 84-85 även bilar försedda med 13B motor försedd med insprutning och några få av dessa har importerats som flyttgods och dylikt. I Japan såldes även modellen men 12AT, turbo motor på ca 165 hk, men dessa togs aldrig till Europa. Någon enstaka bil finns dock i bilregistret, rimligen privatimporterad.


Köpråd
Innan vi börjar….
Bilarna börjar bli till åren, de yngsta är i skrivande stund 20 år gamla, vilket innebär att fel som är relaterade till ålder kan uppstå beroende på hur bilen blivit skött. Gummi som torkar, elkablar som ärgat kan uppstå på vilken bil som helst som uppnått en så pass hög ålder. Ytrost kan uppstå i stenskott osv. Jag tar inte upp detta som generella problem!

Rost
Min uppfattning är att RX-7 generation 1 rostar relativt lite jämfört med andra bilar av samma ålder. Detta beror förmodligen på två saker. Dels är bilarna galvade (förutom taket) och dels har de skötts noggrannare än motsvarande bruksbil. Med största sannolikhet har de t ex inte körts på vintern.
Oavsett detta så kan dock rost ha uppstått. Kolla extra på följande platser:

-Bakre innerskärmarna innanför och precis framför förstärkningsplåten till bakaxelupphängningen. Ett klassiskt exempel på vad som händer när man svetsar ihop dubbla plåtar som utsätts för vatten och smuts. Rosten syns bäst inifrån coupén men då måste du ta loss klädseln på innerskärmen och antagligen har bilens ägare synpunkter på det. Känn istället på utsidan längs förstärkningsplåtens främre kant efter om plåten är ojämn eller mjuk. Det kan i så fall innebära rost.

-Runt vindrutan och runt takluckan. Taken är inte galvat och bakom listerna runt vindrutan samt vid takluckans infästningar verkar det gärna rosta. Min bil hade t o m hål i taket runt takluckan. Inte så svårt att fixa då det är lått att komma åt men ändå.

-Dörrarnas nederkant. Samma som för de flesta andra bilar. Kolla på insidan i fogen mellan dörrstommen och ytterplåten!

-Ovanpå tanken på vänster sida. Bensintankens vänstra del är en hylla bakom bakhjulet där skit samlas och rostangrepp ofta startar. Första varningen om eventuella rostproblem är om tankmätaren, eller reservlampan, inte längre fungerar perfekt.


Mekanik motor
Motorerna är försedda med förgasare och med åldern kan det innebära att det är dags att renovera denna. Ett alternativ till renovering kan vara att byta till en Weber förgasare istället. En 48 DCOE med tillhörande insug passar bra!
Beroende på varierande skötsel så är det svårt att säga hur länge en motor håller. Generellt så gäller att den ska köras på mineralolja och att oljan ska bytas ofta. Fråga ägaren på ditt tilltänkta objekt hur han gjort! Kontrollera om motorn ryker när du startar den. En puff är inget problem men det ska inte ryka hela tiden. Motorn använder den vanliga motoroljan för att smörja rotorernas tätningar genom att den sprutas in med hjälp av en oljepump. Det är därför naturligt och helt nödvändigt att den tar lite olja.
Kylvattnet ska vara rent och utan olja, det ska givetvis innehålla glykol (använd alltid kvalitets glykol då det även har en viktig funktion som rostskyddare inne i motorn). Luktar vattnet illa eller ser underligt ut i färgen kan det tyda på läckage i motorn.
Trimning och portning tar jag inte upp här förutom en sak. Motorerna är utrustade med så kallad reaktor och luftpump. Enkelt uttryckt är reaktorn en efterbrännkammare där avgaser kan förbrännas extra noga med hjälp av friskluft från luftpumpen. Att demontera reaktorn och istället montera så kallade headers gör motorn lite piggare och är inte helt ovanligt. Modifieringen är inget som leder till problem med bilprovningen så länge som avgashalterna är inom spec och är de om förgasaren är rätt justerad.

Mekanik allmänt
Personligen tycker jag att RX-7:an är väldigt lättmekad. Bilen är välkonstruerad (väl packad på fackspråk)och de flesta saker går enkelt att ta loss utan att andra delar måste demonteras. Ibland kan det dock krävas att du funderar ett ögonblick på vilket verktyg som behöver användas, hylsnyckel, ringnyckel etc.
Växellådor och bakaxlar har inga generella fel så lyssna bara efter onormala oljud.
Hjälpstyrarmens bussningar kan vara slitna. Kolla lagringen mot karossen på bilens högersida, strax bredvid avgasröret. Glappar den behöver bussningarna bytas, enkelt och tämligen billigt. Om bilen försetts med headers (annat avgasgrenrör) bör detta ha ett värmeskydd för att undvika att bussningarna utsätts för onödig värme.
84-85 års modeller har ingen separat oljekylare utan en värmeväxlare. Växlaren sitter monterad under oljefiltret och kyler oljan med hjälp av det vanliga kylvattnet och kylaren är därför större på dessa bilar. Det lär kunna hända att det börjar läcka i växlarens anslutning mot motorn så varför inte kolla! Om man vill går det utmärkt att modifiera en bil med växlare till "vanlig" oljekyl eller tvärt om. Det finns dock ingen egentlig anledning om allt fungerar!
När bilen blivit så gammal som en gen 1 är idag kan det vara en god idé att byta bussningar i framvagnen. Speciellt bussningarna till "casterstagen" tar stryk men även de vanliga bärarmsbussningarna. Även bussningarna till krängningshämmaren är den största sannolikhet spruckna. Det kommer att kännas som en ny bil efter detta!!!
Bakvagnen är lite lurig. På grund av geometrin är det ingen fördel att montera hårda bussningar. Detta hindrar nämligen bakaxelns rörelse vilket leder till så kallad "binding" och dålig väghållning. Låt därför bussningarna vara om de inte är fullständigt slut och måste bytas.
Bussningar i polyuretan (hårdare än original) av märket "Superflex" kan köpas från t ex Kgtrim. Rekommenderas!


Övrigt
Inredningarna finns med både skinnklädsel och tyg och som tidigare nämnt i två utföranden av instrumentbrädan. Det är mest en fråga om tycke och smak samt vad som finns att erbjuda på marknaden för tillfället.
Många bilar har en stor taklucka. Denna går att ta loss helt och förvaras då i en påse i bagageutrymmet. Finns påsen med till takluckan? Detta är ganska ovanligt och kan ses som ett litet plus. Som extrautrustning fanns även glastaklucka, ett extra plus om en sådena medföljer!
För att öppna luckan till tanklocket finns en knapp vid instrumentbrädan som är kopplad till en solenoid vid luckan. Om denna ej fungerar öppnas luckan genom att man öppnar bagageluckan, sticker in handen bakom klädseln och drar i ett litet handtag!
Pop-up lyktornas motorer kan gå sönder eller ärga. Kolla att de fungerar. Det är lag på att köra med tänt lyse i Sverige.
De flesta delar går att beställa hos din lokala Mazdahandlare men kolla med vårt forum först, här finns många som har/kan fixa delar.

Man kan väl sammanfatta det med att generation 1 av Rx7 är en lättmekad och realtivt billig bil att ha. Eftersom dom snart är över 20 år så kan man man fördel försäkra dom hos tex http://www.bilsport-mc.com/ Kostnaden per år är idag runt 1000:- för helfösäkring. Då måste ha den i garage och äga en bruksbil.
Kommentarer
Det finns inga kommentarer.
Skriv en kommentar
Du måste logga in för att skriva en kommentar.
Omröstning
Röstning är tillgänglig endast för användare.

Var god logga in eller registrera dig för att rösta.

Fantastisk! Fantastisk! 40% [2 Röster]
Väldigt bra Väldigt bra 60% [3 Röster]
Godkänt Godkänt 0% [Inga röster]
Mindre bra Mindre bra 0% [Inga röster]
Dåligt Dåligt 0% [Inga röster]
Våra sponsorer!


Klotterplank
Du måste vara inloggad för att kunna Klottra.

18-12-2019 11:09
Jag undrar om någon vet vilken typ av färg man bör använda för att måla om innertaket. Det ska vara vit färg.

28-10-2019 13:47
Snart Chefen. Smile

11-10-2019 11:11
äre jul snart Combat?

23-12-2018 18:47
Då önskar jag alla en riktigt GOD (H)JUL Smile

06-12-2018 12:25

12-03-2018 16:48
För de som besöker denna sidan och tycker det verkar dött. Mesta aktivitet sker på vår Facebooksida.

24-12-2017 16:39
God Jul på samtliga som har den goda smaken att gilla vår fina lilla motortyp. Brap brap Smile

19-12-2017 17:14
Är det någon aktivitet här inne? Tänkte riva ner och fixa lite med min nyinköpta FD och behöver kompetens-backup Grin

19-12-2017 16:44
Forumet finns här Wankeltero, men de flesta väljer att nyttja vår grupp på Facebook.

21-11-2017 08:38
hej alla wankel vi måste få till baka tillforumet? tero Grin

24-09-2017 08:07
Grattis, Gzon, till andraplatsen i klassen Pro Street i Time Attack. Smile

20-09-2017 15:07
Fyra aktiviteter i forumet och i vart inlägg smugit in länkar till casino på ett finurligt vis.

20-09-2017 15:06
Nu spärrar jag användare Matilda_J. http://www.wankel.
..ookup=1559

11-09-2017 21:30
Mats Olofsson aka Wankelmats har nog det mesta till Sachs

10-09-2017 16:25
Jag söker info om Sachs km3 motorerna. Vet nån vart man får tag i reservdelar? Sprängskiss?

Våra sponsorer!


Sidan uppdaterad på 0.10 sekunder - 54 Förfrågningar 18,187,426 unika besök